Etusivu > Tietoa kirkkokäsikirjasta

Tietoa kirkkokäsikirjasta

Kirkkokäsikirja on Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokouksen hyväksymä kirja, jossa määritellään ja annetaan ohjeet siitä, miten jumalanpalveluselämää seurakunnissa vietetään.

Nykyinen kirkkokäsikirja jakautuu kolmeen osaan: Jumalanpalvelusten kirja (2000), Evankeliumikirja (1999) ja Kirkollisten toimitusten kirja 1-3 (2003).

Mitä kirkkokäsikirja sisältää?

1. Jumalanpalvelusten kirja sisältää seurakunnassa tarvittavat keskeiset jumalanpalveluskaavat, niihin kuuluvat rukoukset ja messusävelmät.

2. Evankeliumikirja sisältää muun muassa kirkkovuoden pyhäpäivien raamatuntekstit, rukoukset ja virsisuositukset.

3. Kirkollisten toimitusten kirjan 1. osa sisältää ns. kasuaalitoimitukset eli sellaiset toimitukset, joista säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. 2. osa sisältää virkaan vihkimiset ja asettamiset sekä esimerkiksi kirkon vihkimisen. 3. osa sisältää rukoushetken kaavan sekä raamatuntekstejä, rukouksia ja musiikkiaineistoa eri tilanteisiin.

Lisätietoa:

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon käsikirjojen taustaa (.doc)

Taustatietoa kirkollisten toimitusten kirjan uudistuksesta:

Kirkolliskokouksen vuonna 1988 asettaman käsikirjakomitean mietinnön perustelut 2001 (.pdf)

Kirkon työntekijälle
sakastí.evl.fi

Jumalanpalveluksen opas

Kirkollisten toimitusten opas

Nykyinen Kirkolliskokouksen hyväksymä kirkkokäsikirja jakautuu kolmeen osaan: Jumalanpalvelusten kirja (2000), Evankeliumikirja (1999) ja Kirkollisten toimitusten kirja 1-3 (2003).

Tietoa kirkkokäsikirjasta